Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η ιστορία και ιδιοτητες των μούρων acai


Τα μούρα acai (ca σημαίνει στεναγμός) είναι γνωστά στις φυλές του Αμαζονίου εδώ και χιλιάδες χρόνια αλλά μόλις τη δεκαετία του 1990 ήρθαν στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι γνωστά για πάμπολλες θεραπευτικές ιδιότητες και εκτιμάται ότι οι αυτόχθονες φυλές του Αμαζονίου τα χρησιμοποιούν για τουλάχιστον δυο χιλιάδες διαφορετικούς φαρμακευτικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα τα άτομα της φυλής Shuar, εδώ και αιώνες, μέσα απο την παράδοσή τους, κράτησαν τη γνώση της χρήσης των φυτών acai ζωντανή.

Έρευνες απέδειξαν ότι τα μούρα acai έχουν φυσικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς και μια ουσία που ρυθμίζει την χοληστερόλη. Όταν τρώγονται σαν φρούτα βοηθούν να μειωθεί η κακή χοληστερίνη στο αίμα και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη. Οι φυλές του Αμαζονίου το γνώριζαν αυτό καθώς επίσης ότι βοηθούν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, την καταπολέμηση μολύνσεων, την προστασία της καρδιάς, του προστάτη και ενισχύουν τη στύση (φυσικό viagra). Τα μούρα acai αποτελούν μια τεράστια πηγή ενέργειας για τις φυλές του Αμαζονίου και γενικά για όλους τους ανθρώπους που τα τρώνε.

Σήμερα χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς και σε διάφορες μορφές: αποξηραμένα, σε σκόνη, χυμός, φρέσκα κ.ά. Για παράδειγμα κατά τη ζύμωση του κρασιού, μια χούφτα acai προσθέτει εκτός απο άρωμα και πολύτιμα μέταλλα. Το μούρο acai χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή ενός αντιβιοτικού που βοηθά στην καταπολέμηση της «Staphylococcus aureus», μιας κοινής λοίμωξης που συναντάται κυρίως στα νοσοκομεία.




Παραδοσιακά, τα μούρα acai συλλέγονται με το χέρι ή σείεται το δέντρο μέχρι να πέσουν όλα τα φρούτα. Τωρα που έγινε ευρέως γνωστό, η καλλιέργεια του απο μέρος του πληθυσμού της Βραζιλίας γίνεται σχεδόν μαζικά αλλά οι καρποί έχουν μόνο 24 ώρες διάρκεια ζωής ώστε οι ιδιότητες του χυμού να είναι ακόμα ενεργές. Τα μούρα acai, πρέπει να φορτώνονται με προσοχή σε πλατιά καλάθια αμέσως μετά τη συλλογή και να μεταφέρονται τη νύχτα. Κάθε δέντρο παράγει περίπου 20 κιλά φρούτα ανά έτος και το κρασί που παράγεται από αυτό το φρούτο έχει γίνει το πιο σημαντικό προϊόν από την άποψη της χρηματοδότησης μετά από ξύλο δασικών προϊόντων στη Βραζιλία. Είτε αποξηραμένα είτε κατεψυγμένα ώστε να είναι πάντα φρέσκα έγιναν φυσικό πρόσθετο στα smoothies των ακτών της Βραζιλίας. Κυρίως για την ενεργεια που δίνουν στους νεαρούς σέρφερ αλλά και για την βοήθεια στον προστάτη θεωρήθηκαν ένα φυσικό viagra από τα αγόρια της παραλίας. Σύντομα έγινε ένα διάσημο ποτό.

Έρευνες αργότερα απέδειξαν ότι προσφέρουν πολλά οφέλη αν προστεθούν στην καθημερινή μας διατροφή ενώ έχουν μια ευχάριστα δυναμική γεύση που θυμίζει σοκολάτα και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, ανόργανα άλατα και Ωμέγα. Η αναλογια λιπαρών οξέων στα μούρα acai μοιάζει με αυτήν του ελαιολάδου και που εκτιμάται ότι είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη χαμηλή συχνότητα των καρδιακών παθήσεων στους πληθυσμούς της Μεσογείου. Το μούρο acai περιέχει παρόμοιες ιδιότητες, όπως το κόκκινο κρασί για τον έλεγχο των λιπαρών ουσιών στο αίμα, βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων που είναι πέντε φορές πιο ισχυρές απο οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Ο χυμός acai σερβίρεται πια σε γυμναστήρια και κέντρα υγιεινής διατροφής. Συμπληρώνει δίαιτες για απώλεια βάρους, ρύθμιση της χοληστερίνης, αύξηση της ενέργειας και της ευεξίας.



Τα μούρα Acai μπορείται να τα βρείτε στο κατάστημά μας!

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

“ColourfulMinds Get-Together” Monthly Meetings


Στο Be Natural είμαστε χαρούμενοι/ες να φιλοξενούμε τις μηνιαίες συναντήσεις του γκρουπ “Colourful Minds Get-Together” με την εκπληκτική παρουσίαση και καθοδηγηση της Ελενας Χατζηγεωργίου η οποία σας προσκαλεί και μέσα απο το blog μας:


●Do you sometimes or most of the time feel lonely
●feel that most of the people around you cannot understand you
●finding yourself drifted away from your own goals and needs
●do you feel that you do not really belong in your environment
●that sometimes negativity is too much to handle,and although you have useful habits you still find yourself drained and tired?
●Do you know how you want your life to be, but you find yourself having difficulty in keeping up with keeping yourself balanced in your everyday life, and putting into practice all the useful tools you have in your hands?

Do you find your-self having the need to be in touch with a pure, positive, knowledgeable, respectful, friendly, humorous , colourful, source of energy regularly?

If so you can Be part of the “Colourful Minds Get-Together”.. you can be part of a very special group,created to help you keep yourself balanced,re-enforce your positive habits,learn,be able to express yourself, find solutions to your challenges,evolve.

You can only grasp the real benefit, of “ColourfulMinds Get-Together” group by choosing now to participate in the groups created.

…..If you are curious enough to find out more, as to how I was inspired to create the ColourfulMinds Get-Together ……..read more……….

•I am helping very successfully, hundreds of people in personal coaching sessions, and groups, utilizing the most effective technologies of Colour Therapy and NLP.
•All the wonderful human beings I have worked with have one thing in common. Their ability to search for solutions to the challenges they are facing creating a brighter, happier life.
•One more thing they share in common, is their need, to keep themselves closer to an environment that will help them be closer to their new positive habits, and even create new wonderful habits, an environment to enable them be more easily in touch with their true self, and will support them during their evolvement…. and this is what I am offering to you by creating the “Colourful Minds Get-Together”.
•I deal for Men and Women, who I know you want to support your-self in feeling great, especially if you are on tide schedule, and with too many responsibilities

Elena Hadjigeorgiou
Life and Business Coach
Colour Life Coach , Colour Counselor and Healer,
Licensed NLP Master Practitioner,


Meetings will be held as follows :

Nicosia: Friday
04/02/11, 6pm-7.00pm
Be Natural Health Food Store
Aglantzia

Larnaca:Wednesday 09/02/11, 6pm-7.00pm
American Academy Cafeteria
Investment €15

For information :
info@purecoloru.eu,
+35799616773

RSVP by:
For Nicosia meeting02/02/11
For Larnacameeting07/02/11

*the meetings will be organized for a group of minimum 10 and maximum 20 participants so book your place on time, and be proud to co-create something unique for you and other special people.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ας μιλήσουμε για την γλουτένη


Η γλουτένη είναι η κύρια πρωτεΐνη των γνωστότερων δημητριακών. Αποτελείται από την γλιαδίνη και τη γλουτενίνη οι οποίες είναι το 80% της πρωτεΐνης του σιταριού και σημαντικό ποσοστό του κριθαριού και της σίκαλης. Η γλουτένη χρησιμοποιείται ως ένα πρόσθετο στις τροφές που παρασκευάζονται βιομηχανικά γιατί κυρίως κάνει τα άλευρα εύπλαστα και να «δένουν» καλύτερα στο ζύμωμα.

Περίπου ένα 5-10% του πληθυσμού σε κάποιο βαθμό υποφέρει απο μια μορφή δυσανεξίας στην γλουτενη. Από αυτούς ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% (δηλαδή το 0,5-1% του γενικού πληθυσμού) πάσχει από μία σοβαρή μορφή που ονομάζεται κοιλιοκάκη (στα αγγλικά: celiac sprue ή celiac disease) ή εντεροπάθεια λόγω γλουτένης (στα αγγλικά: gluten enteropathy). Αυτά τα άτομα όταν καταναλώσουν γλουτένη αντιδρούν άμεσα και υπερβολικά, συνήθως με εμετό, διάρροια, κολικούς εντέρου και αφόρητους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Η διάγνωση αποδεικνύει σημαντική βλάβη του λεπτού εντέρου και η διακοπή γλουτένης είναι αυστηρή και η επιλογή της τροφή τους πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Οι υπόλοιποι, που αποτελούν και την πλειονότητα, δεν έχουν τόσο εκρηκτικά συμπτώματα και συχνά η εξέταση λεπτού εντέρου βγαίνει αρνητική. Τα συμπτώματα είναι ήπια, όπως διάφορα γαστρεντερικά ενοχλήματα και φουσκώματα που μόνο σπάνια μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στο νοσοκομείο, αλλά μετά από απλή αγωγή (παυσίπονα) υπάρχει ύφεση των συμπτωμάτων. Ενίοτε μπορεί να απουσιάζουν τα συμπτώματα εντελώς και το άτομο να μην νιώθει απολύτως καμία ενόχληση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η διάγνωση μπορεί να γίνει με το Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας. Επίσης σε αυτές τις περιπτωσεις μετά από αποχή από την γλουτένη για ενα χρονικό διαστημα αναπτύσσεται ξανά ανοχή ώστε να μπορεί το άτομο να την καταναλώνει μελλοντικά με μέτρο.

Τα άτομα που πρέπει να διακόψουν την γλουτένη πρέπει να διαλέγουν με προσοχή τα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν γλουτένη, όπως τα αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, τα γλυκά και άλλα. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τροφές με γλουτένη και τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

ΓΛΟΥΤΕΝΗ
ΣΙΤΑΡΙ
ΚΡΙΘΑΡΙ
ΣΙΚΑΛΗ
ΚΑΜΟΥΤ

ΛΙΓΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
ΒΡΩΜΗ
ΝΤΙΝΚΕΛ

XΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
ΠΑΤΑΤΕΣ
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
ΡΥΖΙ
ΤΑΠΙΟΚΑ
ΚΙΝΟΑ
ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ
ΚΕΧΡΙ
ΔΙΟΣΚΟΡΕΑ
ΦΑΓΟΠΥΡΟ
ΡΕΒΙΘΑΛΕΥΡΟ
ΣΟΓΙΑ

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για την βρώμη και το ντίνκελ. Η βρώμη φαίνεται ότι δεν περιέχει γλουτένη, αλλά η κύρια πρωτεΐνη της, η αβενίνη, προκαλεί δυσανεξία στο 10% των ατόμων που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη. Η σύσταση για διακοπή της βρώμης σε άτομα που πρέπει να διακόψουν την γλουτένη πρέπει να εξατομικεύεται, αν και γενικά τα άτομα που δεν έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα μπορούν να την δοκιμάζουν. Το ντίνκελ είναι δημητριακό συγγενικό προς το σιτάρι, γι’ αυτό πολλές φορές το αποκαλούν σιτάρι ντίνκελ. Αν και περιέχει μικρές ποσότητες γλουτένης, η κλινική εμπειρία και οι μελέτες δείχνουν ότι γίνεται καλά ανεκτό από άτομα με ήπια δυσανεξία στην γλουτένη. Άτομα που έχουν σημαντική δυσανεξία στη γλουτένη δεν πρέπει να καταναλώνουν ούτε ντίνκελ, ούτε βρώμη.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί επίσης στα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη ως πρόσθετο. Η γλουτένη χρησιμοποιείται από την βιομηχανία παρασκευής τροφίμων για να δώσει γεύση και άλλες ιδιότητες στις τροφές. Η γλουτένη χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα παγωτά, τις σάλτσες και άλλα προϊόντα. Για τα άτομα που έχουν σημαντικό πρόβλημα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ετικέτα του προϊόντος. Τέλος, η γλουτένη αναγράφεται ως συστατικό μίας τροφής ΜΟΝΟ όταν προστίθεται και όχι όταν περιέχεται σε αυτήν φυσικά. Έτσι, μπορεί μία εταιρία να παρασκευάζει ζυμαρικά από σιτάρι και στην ετικέτα να γράφει ότι δεν περιέχουν γλουτένη, ενώ το σιτάρι περιέχει μεγάλη ποσότητα γλουτένης.

Τα άτομα που πρέπει να τρέφονται με προϊόντα χωρίς γλουτένη πρέπει να επιλέγουν τα τρόφιμά τους με προσοχή. Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά να καταναλώνουν προϊόντα όταν είναι απόλυτα σίγουρα ότι δεν περιέχουν γλουτένη, ενώ για τα άτομα με ήπιας μορφής δυσανεξία αποφυγή του σιταριού (και του καμούτ), του κριθαριού και της σίκαλης είναι αρκετά για την βελτίωση των συμπτωμάτων και της ευεξίας.
1.Προσοχή στα τηγανιτά που πολλές φορές αλευρώνονται για το τηγάνισμα (επιτρέπεται το αλεύρωμα, αλλά με άλευρα χωρίς γλουτένη)
2.Προσοχή στα προτηγανισμένα προϊόντα που συχνά είναι αλευρωμένα κατά την παρασκευή τους (πχ, πατάτες τηγανιτές)
3.Προσοχή στις έτοιμες σάλτσας (και ειδικά στο κέτσαπ) που σχεδόν πάντα περιέχει γλουτένη ως πρόσθετο
4.Τα ποτά που παρασκευάζονται με απόσταξη ΔΕΝ περιέχουν γλουτένη (ουίσκι, βότκα κτλ)
5.Τα αλκοολούχα από σταφύλι δεν περιέχουν γλουτένη

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

κοπή βασιλόπιτας


Αυτή τη βδομάδα,
κάθε μέρα μια Βασιλόπιτα,
κάθε κομμάτι ένα δώρο!

έτσι,
...για να πάει η χρονιά καλά!

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Καλή νέα χρονιά


απο όλες και όλους εμας στο Be Natural ευχές για ένα ειρηνικό, γεμάτο υγεία και ευτυχία 2011

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ο Αριστοτελης Φιλής στο Be Natural για μια μέρα


Στα πλαίσια των εκδηλώσεων:
"γιορτινές μέρες με ξεχωριστούς θεραπευτές"
άυριο Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου, από τις 10:00 μέχρι τις 13:00
θα βρίσκεται στο κατάστημα ο Αριστοτέλης Φιλής, Απόφοιτος Κινέζικης Ιατρικής και Μελισσοθεραπευτής για να σας συναντήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις σας.
Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να γνωρίσετε απο κοντά τη σοφία της Κινεζικης Ιατρικής και μια ακόμα εναλλακτική θεραπευτικη προσέγγιση σε θεματα υγείας και ευεξίας.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Τροφές που βοηθάνε στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Το όξινο/αλκαλικό επίπεδο του σώματος (γνωστό ως το 'Ph') είναι σημαντικό για υγειή κύτταρα και ιστούς. Για να λειτουργεί το σώμα σωστά, χρειάζεται να κρατάει την αλκαλική/ όξινη ισορροπία σε κανονικά επίπεδα. Εάν το σώμα είναι πολύ όξινο ή πολύ αλκαλικό τα κύτταρα μπορεί να καταστραφούν και δεν θα λειτουργούν αποτελεσματικά, επηρεάζοντας την υγεία μας.

Οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν το Ph του σώματος (το οποίο κανονικά είναι ελαφρώς αλκαλικό), και η διατροφή είναι η κύρια αιτία μη- ισορροπημένου Ph. Μερικές τροφές διασπώνται σε ουσίες με όξινη μορφή, ενώ άλλες διασπώνται σε ουσίες με αλκαλική μορφή.

Η διατροφή μας θα πρέπει να αποτελείται από 70% αλκαλικής μορφής τροφές και 30% όξινης μορφής τροφές. Αλκαλικής μορφής τρόφιμα είναι τα φρέσκα φρούτα όπως τα πεπόνια, ανανάς, μάνγκο, ακτινίδιο, παπάγια, και λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, σέλινο, σπανάκι, καρότο, κρεμμύδι, μπρόκολο και πατάτες με τη φλούδα. Όξινης μορφής τρόφιμα, είναι το κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, φακές, ζάχαρη, καρύδια και φουντούκια.
Οι φυσιοθεραπευτές πιστεύουν ότι κρατώντας τον οργανισμό σας σε αλκαλικό επίπεδο, θα βελτιώσετε την διάθεσή σας, την ενέργειά σας, την ποιότητα του ύπνου, και επίσης θα μειώσετε τους σωματικούς πόνους όπως πονοκεφάλους.

Μήλα: Περιέχουν βιταμίνη Ε. Βελτιώνουν την αντοχή των μυών και των νεύρων, και προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα απ' τις τοξίνες. Είναι καλή πηγή των βιταμινών Α και C, βιοτίνης, φολικού οξέως και κερκετίνης (quercetin), που είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο μειώνει την χοληστερίνη και το λίπος.

Παντζάρι: Θεωρείται ότι καθαρίζει το συκώτι, θρέφει το νευρικό σύστημα και το μυαλό με το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το φολικό οξύ που περιέχει.

Μπρόκολο: Περιέχει μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος, βιταμίνης Α και C, ασβεστίου και φωσφόρου, που βοηθάει στο χτίσιμο και στη διατήρηση δυνατών οστών.

Λάχανο: Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και ασβέστιο. Εξαιρετική πηγή χλωρίου και θείου, που απωθεί τα απόβλητα και καθαρίζει το αίμα.

Καρότα: Περιέχουν βιταμίνη Α και C, θεωρείται ότι καθαρίζουν, θρέφουν και διεγείρουν το σώμα, κυρίως το συκώτι, τα νεφρά και το πεπτικό σύστημα.

Σέλινο: Αναγνωρίζεται ως διουρητικό και καθαρτικό. Είναι η πιο πλούσια πηγή νατρίου, μιας και περιέχει πάνω από 120mg σε 100 γρ.

Κεράσια: Περιέχουν σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, βιταμίνη Α και C. Αποβάλλουν τις τοξίνες από τα νεφρά, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα. Τα κεράσια περιέχουν μια ουσία, που ονομάζεται''ellagic acid'' η οποία προστατεύει από τον καρκίνο.

Ρεβίθια: Καλή πηγή φυτικών ινών και ασβεστίου για υγειή οστά. Περιέχουν φώσφορο το οποίο βοηθάει τα νεφρά και νεύρα, και κάλιο το οποίο θρέφει τους μυς.

Αγγούρι: Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, απαραίτητη για τους μυς της καρδιάς, και ιώδιο για υγειή νύχια, μαλλιά, δέρμα, δόντια, και την λειτουργία του θυροειδή. Εμποδίζει την κατακράτηση υγρών.

Μάραθο: Είναι διουρητικό, και καταπραΰνει το στομάχι.

Σκόρδο: Περιέχει θείο. Καθαρίζει το αναπνευστικό και το λεμφικό σύστημα.

Πιπερόριζα: Καθαρίζει, ερεθίζει και ανανεώνει το πεπτικό σύστημα.

Σταφύλι: Περιέχει ellagic acid το οποίο έχει αντικαρκινογενή επίδραση. Επίσης, περιέχει μαγγάνιο, που είναι γνωστό και ως ''το μέταλλο της μνήμης'', το οποίο θρέφει το νευρικό σύστημα, διατηρεί την παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών και βοηθάει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι καλή πηγή πυρίτιου, που βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος, και είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των δόντιών.

Λεμόνι: Εξαιρετική πηγή φώσφορου. Χρειάζεται για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Είναι καλή πηγή νάτριου, το οποίο βοηθάει στη κύρια μείωση των τοξίνων και στον καθαρισμό του λυμφατικού συστήματος. Επίσης, διεγείρει το συκώτι και την χοληδόχο κύστη. Λίγο φρέσκο στιμμένο λεμόνι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό (αναλογία 25/75) είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε το πρωί για να δώσετε ενέργεια στο συκώτι σας!