Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010
Ένα ουράνιο τόξο κάθε μέρα! Catch a rainbow everyday!
Φρούτα και Λαχανικά - Κάθε χρώμα έχει την σημασία του!
Το φαγητό είναι πηγή ενέργειας και ζωής. Είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε υγιή τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Η υγιής πρόσληψη τροφής είναι απαραίτητη για να διατηρηθούμε τόσο σε φόρμα όσο και να είμαστε υγιείς.
Η υγιεινή διατροφή θεωρείται η καλύτερη πηγή βελτίωσης ή διατήρησης της υγείας μας. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ένα σημαντικό και ζωτικής σημασίας μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Από την μια περιέχουν λιγότερες θερμίδες αλλά από την άλλη υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ορισμένα λαχανικά και φρούτα είναι πλουσιότατα σε φυσικά «φυτοχημικά» συστατικά, ή έχουν καταπληκτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Δεν είναι απλά σημαντικό να καταναλώνουμε λαχανικά και φρούτα καθημερινά αλλά επιπρόσθετα να επιλέγουμε μια ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών για να αποκομίζουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Ιδιαίτερα να επιλέγουμε φρούτα διαφορετικού χρώματος επειδή ακριβώς με τον τρόπο αυτό απορροφούμε διαφορετικές δέσμες φυσικών φυτοχημικών (phytochemicals) με αντίστοιχα πολλαπλά οφέλη.
Η υγιεινή διατροφή βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους. Οποιαδήποτε δίαιτα αποκτά μεγαλύτερη δυναμική αν περιλαμβάνει περισσότερες φυτικές ίνες. Τα περισσότερα από τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ εξακολουθούν να έχουν ελάχιστες θερμίδες.
Πιο κάτω αναφέρουμε λαχανικά και φρούτα ανάλογα με το χρώμα και τη σημασία του:
Φρούτα και λαχανικά κόκκινου χρώματος
(Πχ ροζ γκρέιπφρουτ, κόκκινες πιπεριές, ντομάτες και καρπούζι) Αυτές οι τροφές περιέχουν λυκοπένιο που έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη. Το λυκοπένιο (lycopene) αντέχει ακόμα και μετά το μαγείρεμα ή την επεξεργασία, δηλαδή μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε «κόκκινη τροφή» από κονσέρβα όπως τον πελτέ ντομάτας. Επίσης βοηθά στην απώλεια βάρους.
Φρούτα και λαχανικά μωβ χρώματος
(πχ σταφύλια, βατόμουρα, δαμάσκηνα)
Αυτά περιέχουν ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλεται και το χρώμα τους και βοηθούν την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων κι έτσι του ενδεχόμενου καρδιακών παθήσεων. Πιστεύεται επίσης ότι βοηθά στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου και την απώλεια βάρους.
Φρουτα και λαχανικά πράσινου χρώματος
(Πχ σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πράσινα λάχανα,choybok).
Πλούσιες τροφές σε λουτεΐνη, στοιχείο που αποδείχθηκε σημαντικό στην μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και την προστασία από την γήρανση όταν σχετίζονται με μυϊκή εκφύλιση.
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν συνήθως υψηλά ποσοστά φυλλικού οξέος, ενός συμπλέγματος βιταμίνης Β με πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Επίσης τα πράσινα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν σουλφοραφάνη, μια φυσική φωτοχημική ουσία στα σταυρανθή λαχανικά, η οποία αποτοξινώνει από καρκινογόνες χημικές ουσίες πριν κάνουν ζημιά στο σώμα.
Φρούτα και λαχανικά πορτοκαλί χρώματος,
(Πχ καρότα, μάνγκο, κολοκύθα, πορτοκάλια)
Στην beta-καροτίνη οφείλουν το πορτοκαλί χρώμα τους η οποία προλαβαίνει τον καρκίνο, ιδιαίτερα του πνεύμονα, του οισοφάγου και του στομάχου. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και τη βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας.
Φρούτα και λαχανικά λευκού χρώματος
(Πχ κουνουπίδι, μανιτάρια, κρεμμύδια, μπανάνα)
Αυτά περιλαμβάνουν την anthoxanthins και την allicin, οι οποίες βοηθούν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύουν από τον καρκίνο του στομάχου.
Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, πάλι δεν τρώτε αρκετά. Ουσιαστικά κάποιος πρέπει να φάει τουλάχιστον μια μερίδα 5 διαφορετικών φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Ένα παράδειγμα πώς θα μπορούσαμε να ενσωματώσουμε την υγιεινή πρόταση αυτη στην καθημερινότητα μας είναι:
- Πίνουμε ένα ποτήρι χυμό ή κομμάτια φρούτου με το πρωινό.
- Προσθέτουμε μια μερίδα πράσινη σαλάτα στο μεσημεριανό γεύμα.
- Ενα πορτοκάλι ή αχλάδι ως απογευματινό σνακ.
- Μια μικρή μερίδα αρακά ή άλλα πράσινα λαχανικά με το βραδινό γεύμα.
Healthy Vegetables and fruits, Each color has its benefit
Food is a source of energy and life. Everybody has a need to take a healthy food which is rich in vitamins, minerals and proteins. This healthy food intake is essential to keep fit and healthy.
A healthy diet is seen as best source that could help you in improving or maintaining optimal health. Fruits and Vegetables are vital for everyday food intake.
Fruits and Vegetables are they low in calories and also high in fiber, some of them also contain unique phytochemicals, or antioxidants that aid in maintaining your perfect health.
It’s important to eat a wide variety of fruits and vegetables every day to get optimum health benefits. Colorful fruits are recommended, that’s because different colors contains different sets of phytochemicals that provide varied benefits.
It is very beneficial to eat healthy in order to lose weight. Losing weight gets great boost if you include a lot of fiber in your diet. Most Fruits and vegetables gives you high fiber content and they are nutrient rich, still always low in calories.
Following are the kind of colorful fruits and vegetables that you can add to your daily diet in order to make it healthy:
Red colored Fruits & Vegetables (like Pink grapefruit, red bell peppers, tomatoes, and watermelon) These consist of Lycopene that has shown promise in fighting lung and prostrate cancer. Lycopene is available even after cooking or processing so don’t ignore canned tomato paste.
It also helps in losing weight.
Purple colored Fruits & Vegetables like Concord grapes, blueberries and prunes
These consists anthocyanins, which can give these fruits their distinctive colors and they may also help ward off heart disease by preventing clot formation. These also believed to help lower risk of cancer and to lose weight
Green colored Fruits & Vegetables like Spinach, broccoli, Brussels sprouts, collard greens and bok choy. These consists of Lutein which has shown its effect in reducing the risk of heart disease and stroke as well as guard against age-related muscular degeneration.
Dark green leafy vegetables are usually high in folate a B vitamin that shows promising results in preventing heart diseases. In addition to these Green Fruits and vegetables also contain Sulforaphane, a photochemical present in cruciferous vegetables, was found to detoxify cancer-causing chemicals before they do damage the body.
Orange colored Fruits & Vegetables like Carrots, Mango, pumpkin and oranges
The beta carotenes in these orange colored fruits and vegetables may prevent cancer, particularly of the lung, esophagus and stomach. They may also reduce risk of heart disease and improve immune function.
White colored Fruits & Vegetables Like Cauliflower, mushrooms, banana and onions
These contain anthoxanthins and allicin, which can help lower blood pressure and protect against stomach cancer. Most people know we should be eating more fruits and vegetables but we are still aren’t eating enough of these. One must take at least 5 portion of variety of fruits and vegetable everyday.
Following is the example of how you could incorporate the healthy foods in your daily intake.
You could take a glass of juice and a sliced of any fruits with your breakfast.
Include a side Green salad at lunch.
An οrange or pear as an afternoon snack is good too.
Try to include a small portion of peas or other green vegetable in your evening meal.
Why it is important?
There is proven evidence that people who have been eating a lots of fruit and vegetables are less likely to develop chronic diseases such as coronary heart disease and some cancers. Fruit and vegetable are also very low in calorie and are fiber rich, thus they help you reduce or maintain your ideal weight.
Αναδημοσίευση άρθρου από εδω σε μετάφραση της συντακτικής ομάδας Be Natural
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου