Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Πρόπολη – το φυσικό αντιβιοτικό

ΣΤΟ BE NATURAL ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΠΟΛΗ (ΚΑΙ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ) ΣΤΙΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ!




Τι ειναι η προπολη

Η προπολη ειναι ενα προιον της μελισσας που προκυπτει απο την επεξεργασια ρητινωδων χυμων απο φλοιους και οφθαλμους ορισμενων φυτων μαζι με ειδικα ενζυμα που παραγωνται απο την ιδια την μελισσα και την προσθηκη, ενδεχομενως, υπολειματων γυρης και κεριου.
Έτσι μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για μια «σούπα» μικροβιακής καλλιέργειας μιας και χρησιμοποιείται για την αποστειρωση και την προστασια της κυψελης απο καθε μικροβιο χάρις την ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιϊική ιδιότητα.

Ποιος ο ρολος της προπολης

Η προπολη χρησιμοποιειται απο τις μελισσες για πολλους σκοπους, αλλα δυο ειναι οι βασικοτεροι. Ο πρωτος απο αυτους ειναι για την δημιουργια μιας παστας, με την οποια θα «γεμιζουν» ολα τα ανοιγματα, οπες, ρωγμες απο τις οποιες μπορει να εισελθει ξενο ως προς το μελισσι σωμα. Αυτο μπορει να ειναι νερο, σκονη ή καποιο οργανικο υπολειμμα που προερχεται απο το εξωτερικο περιβαλλον ή και καποιος ξενος οργανισμος οπως μια πεταλουδα, μια σφηκα, ενα σαλιγκαρι ή ακομη και ενα ποντικι. Θα μπορουσαμε να παρομοιασουμε την χρηση της προπολης σαν εναν αντι-μικροβιακο, βακτηριοκτονο αδιαβροχο στοκο, με τον οποιο η μελισσα επιδιορθωνει το σπιτι της.
Ο δευτερος και σημαντικοτερος λογος ειναι για να επιτρεπει στην μελισσα να «βαλσαμωσει» το πτωμα οποιουδηποτε εισβολεα καταφερει να εισελθει στο μελισσι. Ο εισβολεας ειναι σιγουρο πως θανατωθει απο τις μελισσες-φυλακες, ομως ειναι αδυνατον να μεταφερθει το πτωμα του εξω απο το μελισσι. Το εσωτερικο του μελισσιου ειναι, και πρεπει να διατηρειται πιο αποστηρομενο απο τον θαλαμο ενος χειρουργιου και για τον λογο αυτο πρεπει να αποτραπει η αποσυνθεση του πτωματος και η εξαπλωση των μικροβιων που αυτο μεταφερει.
Ειναι χαρακτηριστικο οτι ενα πτωμα που βαλσαμωνεται με προπολη μπορει να διατηρηθει για μεγαλο χρονικο διαστημα της ταξης των 3-5 χρονων, ισως και παραπανω!! Αλλοι λογοι, ειναι η λειανση μυτερων εξογκωματων μεσα στο μελισσι, ή και ως προστατευτικο, αντιβακτηριακο επιχρισμα στα κελλια οπου θα τοποθετησει η βασιλισσα τα αυγα της.

Φυτα που δινουν προπολη

Δυστυχως, η μελισσα δεν μπορει να παρασκευασει προπολη απο οποιοδηποτε φυτο ή δεντρο. Ολα τα ειδη λευκας, σημυδας, σκληθρας, ιτιας, βελανιδιας, φτελιας, οξυας, ιπποκαστανιας, ευκαλυπτου, ολα τα κωνοφορα, αλλα και αλλα δεντρα και φυτα παραγουν ρηνινες που χρησιμευουν για την παρασκευη προπολης απο την μελισσα.

Ιστορια της προπολης

Ειναι γνωστο οτι η χρηση της προπολης γινοταν απο την αρχαιοτητα. Το ονομα της το εχει παρει αλλωστε απο τους αρχαιους Ελληνες και δηλωνει οτι την ουσια αυτη την χρησιμοποιουν οι μελισσες για τα πραγματοποιησουν τα «οχυρωματικα τους εργα». Αναφορες για την προπολη εχουμε απο τον Ιπποκρατη, τον Αριστοτελη, τον Γαληνο, τον Πλινιο τον Πρεσβυτερο και αλλους. Φαινεται πως στην αρχαιοτητα την ειχαν σε πολλη μεγαλη εκτιμηση και αποτελουσε ενα απο τα βασικοτερα θεραπευτικα «οπλα». Αναφορες για την προπολη εχουμε και απο αλλους λαους της Αφρικης, της Ρωσιας και οχι μονο. Αναφορα για την προπολη υπαρχει και στα κειμενα της βιβλου, οπου αναφερεται ως το «βαλσαμο της Gilead».

Φυσικες ιδιοτητες της προπολης

Η προπολη ειναι μια ρητινωδης, κολλωδης γομα με χρωμα που ποικιλει απο κιτρινο-πρασινο, πορτοκαλο-πρασινο μεχρι καστανο και σκουρο καφε. Το χρωμα της εξαρταται απο το φυτο προελευσης της, απο τις προσμειξεις κεριου και γυρης αλλα και απο τον χρονο παραμονης της στο μελισσι. Σε χαμηλες θερμοκρασιες μικροτερες απο 15ο C η προπολη ειναι υαλοποιημενη και αρα ιδιαιτερα σκληρη. Σε μεγαλυτερες θερμοκρασιες απο 30ο C αρχιζει και αποκταει πλαστικοτητα και μετατρεπεται αυξηντικα σε κολλωδη, γομμωδη ουσια. Τυπικα, η προπολη λιωνει στους 60-70ο C και εχει πυκνοτητα περιπου 1,12gr/ml. Ειναι εντελως αδιαλυτη στο νερο και διαλυεται στην αιθυλικη αλκοολη, στην γλυκολη και σε αλλους οργανικου διαλυτες.



Χημικη συσταση της προπολης

Η ακριβης χημικη συσταση της προπολης ειναι ακομη αγνωστη, και για τον λογο αυτο δεν μπορει να παρασκευαστει στο εργαστηριο. Γενικα, η προπολη περιεχει φλαβονοειδη σε ποσοστο περιπου 50% και αλλες ουσιες οπως ρητινες, φαινολικα οξεα και εστερες, κερι, πτητικα ελαια, πρωτεινες, αρκετα μεταλλικα στοιχεια, κετονες, κινονες, στεροειδη κ.α.

Συλλογη της προπολης

Οι φυτικες ρητινες που χρειαζονται για την παρασκευη προπολης τις μαζευει εξειδικευμενη ομαδα μελισσων, οι οποιες ονομαζονται συλλεκτριες προπολης.
Οι παραγωτες που επηρεαζουν το ποτε οι μελισσες θα μαζευψουν προπολη ειναι ακομη αγνωστοι. Γενικα, η προπολη συλλεγεται απο την αρχη της ανοιξης ή του καλοκαιριου μεχρι και τις αρχες του χειμωνα. Η συλλογη προπολης απο τον μελισσοκομο, επομενως, γινεται μεσα σε εκεινη την περιοδο. Ο σωστος τροπος, με τον οποιο εξαγουμε προπολη απο το μελισσι ειναι με την χρηση ειδικων τελαρων, τα οποια εισαγονται στο μελισσι. Τα τελαρα αυτα εχουν κενα, τα οποια η μελισσα γεμιζει με προπολη.
Γενικα, η μελισσα «στρω νει» τις εσωτερικες επιφανειες και τις διαφορες οπες του μελισσιου με προπολη. Ο μελισσοκομος μπορει να ξυσει με μια ξυστρα τις επιφανειες αυτες και να συλλεξει την προπολη. Η τακτικη αυτη δεν ειναι σωστη, και η προπολη που συλλεγεται με αυτον τον τροπο ειναι κατωτερης ποιοτητας και μερικες φορες ακαταλληλη για την παρασκευη σκευασματων.

Τα ειδη της προπολης

Ειναι λογικο η προπολη να εχει διαφορετικες ιδιοτητες αναλογα με τα φυτα απο τα οποια προερχεται. Σύμφωνα με έρευνες, φαινεται οτι:
• Η καφέ πρόπολη αποδίδει καλύτερα για τα βακτηρίδια και τους μύκητες.
• Η κόκκινη πρόπολη αποδίδει καλύτερα για τους ιούς
• Η πράσινη προπολη Βραζιλιας αποδίδει καλύτερα για τον Καρκίνο

Σκευασματα προπολης

Η προπολη μπορει να φτασει στο εμποριο υπο την μορφη ακατεργαστης στερεης προπολης ή με την μορφη σκευασματων προπολης. Τετοια ειναι η σκονη προπολης, παστες, αλοιφες, γαλακτωματα προπολης, αλκοολικα ή γλυκολικα βαμματα και εκχυλισματα προπολης, σιροπια προπολης, αλοιφες προπολης, ελαια προπολης, χαπια και ταμπλετες προπολης κ.α. Επισης, σκευασματα προπολης μπορουν να συνδυαστουν με αλλα προιοντα της μελισσας, οπως η γυρη και το μελι, ή ακομη και με αλλα βοτανικα σκευασματα.

Θεραπευτικη αξια της προπολης

Γενικα, οι προπολη μπορει να χρησιμοποιηθει ως μεσο αντιμετωπισης πνευμονολογικων, αυτοανοσων και εκφυλιστικων παθησεων, σε γυναικολογικες, δερματολογικες, γαστρεντερολογικες, ωτορινολαρυγγολογικες παθησεις, σε παθησεις και λοιμωξεις στοματικης κοιλοτητας, στην χειρουργικη, στην αναρρωση απο χειρουργικες επεμβασεις, απο ασθενεια ή απο τα συμπτωματα ακτινοθεραπειας. Χρησιμοποιειται και σε αλλες παθησεις, φλεγμονες, λοιμωξεις, ιωσεις κ.τ.λ. Το ευρος χρησης της προπολης ειναι τεραστιο και ειναι ακομη υπο διερευνηση.

Ειδικοτερα, η προπολη εχει τις εξης θεραπευτικες ιδιοτητες/δρασεις :

Αντιφλεγμονωδης δραση
Διεγειρει την κινητηκοτητα των μακροφαγων κυτταρων του ανοσοποιητικου και καταστελλει καποια ενζυμα, τα οποια επιτρεπουν σε μια φλεγμονη να αναπτυχθει.

Αντισηπτικη – αντιβακτηριακη δραση
Η προπολη εχει ευρυτατο μικροβιοκτονο φασμα

Αντι-ιικες ιδιοτητες
Η προπολη εχει ευρυ αντι-ιικο φασμα, ενω η δραστηκοτητα της εναντιων των ιων ενισχυεται σημαντικα σε συνδυασμο με την γυρη και τον βασιλικο πολτο. Εχει πιστοποιημενη δραση κατα των ιων, συμπεριλαμβανομενου της γριππης, του Η1Ν1 και Η1Ν3. Η κόκκινη πρόπολη της Κούβας, σε μελέτες in Vitro, σκοτώνει όλα τα καρκινικά κύτταρα και τον ιό του HIV (AIDS), ενω φαινεται να εχει δράση έναντι του ιού HPV (κονδυλωμάτων).

Αντιμυκητιακες ιδιοτητες
Η αντιμυκητιακη δραση της προπολης εχει επιβεβαιωθει και πρακτικα εναντιων της Candida albicans, Trichomonas vaginalis, κολοβακτηριων και αλλων βακτηριων, μυκητων και παρασιτων. Παραλληλα, με ολα τα παραπανω, εχει δειχτει οτι η μακροχρονια χρηση προπολης δεν οδηγει στην δημιουργια ανθεκτικων στελεχων παθογονων μικροοργανισμων, ενω παραλληλα καταστρεφει το ιδιο ευκολα παθογονους μικροοργανισμους που εχουν γινει ανθεκτικοι στα αντιβιοτικα.

Αντιοξειδωτικη δραση
Η ιδιοτητα αυτη της προπολης εκδηλωνεται με την σαρωση των ελευθερων ριζων οξυγονου. Παραλληλα, προστατευει την βιταμινη C απο την οξειδωση.

Αντι-ηπατοτοξικη και ηπατοπροστατευτικη δραση

Αναλγητικη, Αναισθητικη δραση
Εχει δειχτει οτι ορισμενα φλαβοοειδη της προπολης εχει παρομοια δραση με ορισμενα αναλγητικα φαρμακα.

Αντικαρκινικη δραση
Η προπολη εμφανιζει κυτταροτοξικη δραση εναντιων του ινοσαρκωματος στο παχυ εντερο, καθυστερει την εξελιξη του καρκινου του δερματος, προκαλει αποπτωση των καρκινικων κυτταρων του ηπατος και, γενικα, εμποδιζει την αναπνοη των καρκινικων κυτταρων. Ο συνδυασμός πρόπολης με δηλητήριο μέλισσας έχει 100% μεγαλύτερη ικανότητα καταστροφής των καρκινικών κυττάρων και όγκων.

Αναγεννητικη ιστολογικη δραση
Ειναι αξιοπεριεργο το γεγονος οτι, ενω η προπολη εμφανιζει κατασταλτικη και μερικες φορες τοξικη δραση απεναντι στα καρκινικα κυτταρα, διεγειρει την αναγεννηση των υγειων ιστων. Μια απο τις βασικοτερες χρησειςτης προπολης, απο την αρχαιοτητα, ηταν η επουλωση των πληγων στο δερμα ή στην στοματικη κοιλοτητα. Επισης, εχει αναλγητικη δραση του τραυματισμένου μυϊκού συστήματος, τοσο με εσωτερικη, οσο με εξωτερικη χρηση (με αλοιφη).

Ανοσοποιητικη δραση
Εχει αποδειχτει οτι η προπολη διεγειρει και ενισχυει το γενικο και ειδικο ανοσοποιητικο συστημα, ενω παραλληλα αυξανει την ιντερφερονη, προκαλωντας κυτταρικη και χυμικη ανοσια.

Συνεργηστικη δραση με τα αντιβιοτικα
Εχει παρατηρηθει οτι η προπολη παρουσιαζει συνεργηστηκη δραση με ορισμενα αντιβιοτικα, ενισχυοντας την δραση τους. Υπαρχουν αντιβιοτικα με τα οποια παρουσιαζει ισχυρη, μετρια και μικρη συνεργεια, με ευρος χ10 εως χ100 ενισχυση.
Επισης, υπαρχει η προοπτικη συνδυασμου της προπολης με αλλα φαρμακα για την ενισχυση της δρασης τους. Παρουσιαζει συνεργηστικη δραση με την βιταμινη C και το ενζυμο Βρωμελαινη. Φαινεται να εχει παραλληλη δραση με ανοσοενισχυτικα βοτανα.

Αντιισταμινικη δραση
Η προπολη, και σε συνδυασμο με την γυρη, βοηθαει στην υποχωρηση των συμπτωματων των αλλεργιων και στην σταδιακη ανοσοποιηση.

Πρακτικα...που χρησιμοποιουμε την προπολη στην καθημερινοτητα?

• Θωρακιση Ανοσοποιητικου συστηματος

Μπορει κανεις να χρησιμοποιει βαμμα προπολης εσωτερικα για να ενισχυσει και να ανοσοποιησει τον οργανισμο του απο ιωσεις, κρυολογηματα και αλλεργιες και να διατηρει ενα ισχυρο ανοποιητικο συστημα. Παραλληλα, μπορει να χρησιμοποιηθει κατα την διαρκεια μιας ιωσης, επιταχυνοντας την αναρρωση και αμβλυνοντας τα συμπτωματα.Εχει αμεσα αποτελεσματα στον ιο της γριππης, των πουλερικων, του Η1Ν1 και του Η1Ν3.

• Ταχυτατη επουλωση πληγων

Μπορει να χρησιμοποιηθει σε πληγες, αμυχες, μωλοπες, εκχυμωσεις, πριξιματα, οιδηματα, τραυματα και μολυνσεις καθε τυπου στο δερμα ή στην στοματικη κοιλοτητα. Η προπολη προκαλει αντισηψια και ταχυτατη επουλωση, προστατευοντας παραλληλα απο μικροβια και βακτηρια. Παραλληλα, προσκολλαται στην πληγη ή το οιδημα και το αδιαβροχοποιει.

• Καταπολεμηση δερματικων προβληματων

Μπορει να χρησιμοποιηθει για την θεραπεια συνηθων δερματικων προβληματων, τσιμπηματων, φλογωσεων, στιγματων, ακμης αλλα και για την καταπολεμηση σοβαροτερων δερματικων προβληματων, οπως εκζεματα, ψωριαση και αλλα. Η προπολη αποτελει την μονη θεραπεια για ορισμενα ειδη ψωριασεων, οπως για παραδειγμα η μετατραυματικη ψωριαση. Παραλληλα, μπορουμε να χρησιμοποιουμε σαπουνια, αφρολουτρα, αλοιφες και οδοντοκρεμες που περιεχουν προπολη για την φροντιδα του σωματος.

Με ποιο τροπο γινεται η ληψη προπολης?

Μπορουμε να την παιρνουμε εσωτερικα με την μορφη αλκοολικου βαμματος, σε στερεη μορφη υπο την μορφη σκονης ή ταμπλετας και, ενδεχομενως, υπο την μορφη αλλου βρωσιμου ή ποσιμου σκευασματος που περιεχει προπολη.

Ποση προπολη μπορει να παιρνει κανεις?

Δεν υπαρχει περιορισμος, δεδομενου οτι δεν μπορουμε να πετυχουμε υπερδοσολογια και οτι η προπολη δεν εχει τοξικη δραση στον οργανισμο. Παρολα αυτα, για προληψη μπορει να παιρνει κανεις 1-3 ταμπλετες προπολης ημερισιως ή ακομη καλυτερα 20-25 σταγονες αλκοολικου βαμματος προπολης περιεκτικοτητας τουλαχιστον 30%. Στην περιπτωση θεραπευτικης αγωγης, η ληψη της γινεται συμφωνα με τις συστασεις ειδικου μελισσοθεραπευτη, βοτανοθεραπευτη ή φυσιατρου.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Τσάι φίλτρου ΙΙΙ



ΤΣΑΪ ΦΙΛΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΫΠΝΙΑ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: Το στραγγιστό τσάι για την Αϋπνία είναι μείγμα από βότανα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την καταπολέμηση της αϋπνίας.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Παρασκευάζεται τοποθετώντας ένα κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι τσαγιού σε φίλτρο καφετιέρας.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Συνίσταται 1 φλιτζάνι του τσαγιού πριν από τον ύπνο κατά προτίμηση με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Μελισσόχορτο, Μάραθος, Λυκίσκος, Βαλεριάνα, Παπαρούνα, Χαμομήλι

100% ελληνικά, βιολογικά προϊόντα


Μπορείτε να βρείτε όλη τη σειρά ΔΡΥΑΣ αποκλειστικά στο Be Natural!

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Colostrum (χολιάστρα ή πρωτόγαλα)



By Nicolas Partassis*

WHAT IS COLOSTRUM

Colostrum, also known as the first milk is a highly concentrated form of milk. This is produced by the mother within the first 72 hours after giving birth. It is a highly nutritive substance that provides high protection against diseases and infections. It is easily digested and causes a laxative effect which helps the baby to pass its early stools, aiding in the excretion of excess bilirubin, which prevents jaundice. Colostrum is thick and sticky generally yellow to orange in colour. It is low in fat but high in protein, carbohydrates and antibiotics designed to keep the babies’ immune system strong.

Within the first two weeks after birth, the colostrum gradually changes to mature milk. During this time, the mothers’ volume of milk increases but the colostrum levels decrease. However, the disease-fighting properties of human milk do not disappear with the colostrum, and as long as the baby is breastfed it will receive immunological protection against viruses and bacteria.
Bovine or cow colostrum is used as a therapeutic agent because its constituents are almost identical to those present in human colostrum. Bovine colostrum is collected within the first 72 hours after the cow gives birth, as this is when the nutritional components are at their peak. Bovine colostrum is an excellent source of nutrients, powerful antibiotic and anti-inflammatory compounds that are used by humans during infancy and after they’ve been weaned. Known for its immune boosting properties called transfer factors, colostrum has been used for years for the treatment of many immune related chronic diseases including AIDS and cancer.

HISTORY OF COLOSTRUM

Colostrums transfer factors were first discovered in 1949 by Sherwood Lawrence while he was treating tuberculosis patients. Since this time, science has discovered that taking colostrum greatly increases the immune systems response, decreasing the length of healing time.

INTERESTING FACTS ABOUT COLOSTRUM

• Studies show that colostrum destroys viruses, toxins, bacteria, yeast and parasites
• Colostrum does NOT contain the Antigens that are present in Cow’s Milk
• Bovine Colostrum is the active ingredient in some topically-applied Skin Creams

INTERNAL BENEFITS
Colostrum is beneficial for:
• Antiviral
• Antifungal
• Antioxidant
• Antibacterial
• Reduces Pain
• Increased Growth Factors
• Burns fat instead of muscle
• Enhances Lean Muscle Mass
• Regulates Cholesterol Levels
• Enhances the Immune System
• Enhances Feeling of Well Being
• Skin, Muscle and Cartilage Repair
• Aids Digestion and Bowel Function
• Improves alertness and concentration
• Eliminating viruses, bacteria and parasites

EXTERNAL BENEFITS

Colostrum is known to be helpful for many different ailments.
Colostrum Externally:
• Weight Loss
• Fibromyalgia
• Multiple Sclerosis
• Alleviates Diarrhea
• Rheumatoid Arthritis
• Enhances Energy Levels
• Chronic Fatigue Syndrome
• Heals burns without scarring
• Accelerates the Healing Process
• Burns Fat, Increasing Lean Muscle

COLOSTRUM COMPOUNDS
• Lactose
• Trypsin
• Proline
• Proteins
• Peptides
• Carnitine
• Cytokines
• Lactoferrin
• Leukocytes
• Amino Acids
• Carbohydrates
• Interleukin 1 and 6
• Lysozyme research
• Proline Rich Polypeptide
• Epidermal Growth Factor
• Immunoglobulin antibodies
• Insulin-like Growth Factor-1, 2
• Platelet-Derived Growth Factor
• Transforming Growth Factor-beta

O Νικόλας Παρτασσής είναι διατροφολόγος

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Τσάι φίλτρου ΙΙ



Το στραγγιστό τσάι για την Δυσκοιλιότητα είναι μείγμα από βότανα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Παρασκευάζεται τοποθετώντας ένα κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι τσαγιού σε φίλτρο καφετιέρας.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Συνίσταται 1 φλιτζάνι την ημέρα κατά προτίμηση με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Τριαντάφυλλο, Χαμομήλι, Βασιλικός, Μάραθος, Λουΐζα, Ζαμπούκος

100% ελληνικά, βιολογικά προϊόντα

Μπορείτε να βρείτε όλη τη σειρά ΔΡΥΑΣ αποκλειστικά στο Be Natural!

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Τσάι φίλτρου Ι


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: Το στραγγιστό τσάι για το Αδυνάτισμα είναι μείγμα από βότανα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ : Παρασκευάζεται τοποθετώντας ένα κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι τσαγιού σε φίλτρο καφετιέρας.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Συνίσταται 1-3 φλιτζάνια την ημέρα κατά προτίμηση με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Φασκόμηλο, Σιδηρίτης, Τσουκνίδα, Μάραθος, Χαμομήλι, Λουΐζα


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Υπερίκος, Μελισσόχορτο, Μάραθος, Χαμομήλι,Λουΐζα, Βαλεριάνα

100% ελληνικά, βιολογικά προϊόντα


Μπορείτε να βρείτε όλη τη σειρά ΔΡΥΑΣ αποκλειστικά στο Be Natural!

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Aρωματισμένο αλάτι



Αρωματικό αλάτι με βότανα από το φαρμακείο της Ελληνικής φύσης, για απογείωση των αισθήσεων του ουρανίσκου σε μυθικά μονοπάτια της γεύσης. Το αλάτι αρωματισμένο με εκχυλίσματα βοτάνων χαρίζει μοναδικές γεύσεις σε νωπά, μαγειρεμένα ή ψημένα κρέατα, ψάρια, τουρσιά, σαλάτες κ.τ.λ.

Συστατικά: Αλάτι
Εκχυλίσματα: Ρίγανης, Δενδρολίβανου, Βασιλικού, Μάραθου

MONO 1.40 euro



Συστατικά: Αλάτι
Εκχυλίσματα: Ρίγανης, Θυμαριού, Δενδρολίβανου, Φασκόμηλου

MONO 1.40 euro




100% ελληνικά, βιολογικά προϊόντα


Μπορείτε να βρείτε όλη τη σειρά ΔΡΥΑΣ αποκλειστικά στο Be Natural!

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Της Καρδιας το Ποτό και το Schweden Bitter


Θεραπευτικές Ιδιότητες


Μια πολύτιμη συνταγή πού απεκαλύφθη ενορατικά στην Αγία Χίλντγκαρντ (1098-1179), οι φαρμακευτικές και ιατρικές γνώσεις της οποίας έχουν αναγνωρισθεί επίσημα τόσο από την Καθολική εκκλησία όσο και από την σύγχρονη Ιατρική.

Η συνταγή αυτή κατέχει σημαντική θέση στο βιβλίο της παγκοσμίου φήμης βοτανολόγου Maria Treben «Υγεία από το Φαρμακείο του Θεού» η οποία και την συνιστά ανεπιφύλακτα. Πολλοί ιατροί, διεθνώς, την περιλαμβάνουν στο συνταγολόγιό τους.

Της Καρδιάς το Ποτό παρασκευάζεται από το ευ ζην στην Τήνο, με κόκκινο παλαιωμένο κρασί από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, αγνό μέλι και μαϊντανό βιολογικής καλλιέργειας.

Όπως αναφέρει η Μαρία Τρέμπεν, έχει αποδειχθεί ευεργετικότατο για κάθε είδους καρδιακές διαταραχές και καρδιακές αδυναμίες, μπορεί να επιφέρει ακόμη και την αποθεραπεία.

Λαμβάνεται προληπτικά ή όταν παρουσιαστούν ενοχλήσεις ή πόνοι στην καρδιά, δυό, τρεις ή και περισσότερες κουταλιές της σούπας ημερησίως.

Δεν έχει απολύτως καμιά παρενέργεια.

Πέρα από τις βοτανολογικές ιδιότητές του, το ποτό της καρδιάς είναι δημοφιλέστατο λόγω της υπέροχης γεύσης του και του χαμηλού αλκοολικού βαθμού (4%). Διατηρείται στο ψυγείο και πίνεται παγωμένο.



Συσκευασία 375ml και 750ml σε γυάλινο μπουκάλι.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ευ ζην



Μεταγραφή του κειμένου περί της θεραπευτικής δυνάμεως του Schweden Bitter
(Βρέθηκε στο αρχείο του υπεραιωνόβιου Σουηδού Πρύτανη της Ιατρικής Dr Samst – 17ος αιών)


1. Εξαφανίζει πονοκεφάλους και ζαλάδες, δυναμώνει τον εγκέφαλο και την μνήμη, με συχνές εισπνοές ή έμβρεξη της βάσης του κρανίου ή με κομπρέσα στο κεφάλι.
2. Βοηθά τα αδύναμα μάτια και απαλείφει τις κοκκινίλες και κάθε πόνο, ακόμα και σε περιπτώσεις φλεγμονής. Τα απαλλάσσει από στίγματα και καταρράκτη. Υγραίνετε, κατά διαστήματα, τις γωνίες των ματιών ή τοποθετείτε ένα εμποτισμένο πανί επάνω στα κλειστά βλέφαρα.
3. Πυώδη εξανθήματα και εκζέματα κάθε είδους, καθώς και ξηροδερμίες, θεραπεύονται, αν υγραίνονται συχνά και καλά.
4. Για τον πονόδοντο, κρατάμε στο στόμα, για λίγη ώρα, μια κουταλιά της σούπας με λίγο νερό, ή υγραίνουμε το πονεμένο δόντι. Ο πόνος σύντομα υποχωρεί και η σήψη εξαφανίζεται.
5. Φλύκταινες στην γλώσσα ή άλλα στοματικά προβλήματα, θεραπεύονται γρήγορα με συχνή ύγρανση.
6. Αν ο λαιμός καίει ή υπάρχει φλεγμονή και η κατάποση γίνεται με δυσκολία, καταπίνετε αργά το Schweden Bitter, πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Απομακρύνει την φλόγωση και θεραπεύει τον λαιμό.
7. Για τις κράμπες στομάχου: μια κουταλιά της σούπας.
8. Για κολικούς: παίρνουμε αργά, τη μια μετά την άλλη, 3 κουταλιές της σούπας και σύντομα θα νιώσουμε ανακούφιση.
9. Απαλλάσσει το σώμα από αέρια και ηρεμεί το συκώτι. Εξαλείφει κάθε πρόβλημα των εντέρων και του στομάχου και βοηθά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
10. Ένα εξαίρετο φάρμακο για στομαχικές διαταραχές και πεπτικές δυσλειτουργίες.
11. Ευεργετικό για τους πόνους της χοληδόχου κύστεως. Μια κουταλιά της σούπας καθημερινά, πρωί και βράδυ, και κομπρέσες τη νύχτα, και σύντομα κάθε πόνος θα εξαφανιστεί.
12. Για την υδρωπικία: μια κουταλιά της σούπας σε άσπρο κρασί, πρωί και βράδυ, για 6 εβδομάδες.
13. Για πόνους ή εμβοές στα αυτιά, τοποθετείτε μέσα στο αυτί ένα βαμβάκι εμποτισμένο. Είναι ευεργετικώτατο και επαναφέρει την χαμένη ακοή.
14. Για την πρωινή αδιαθεσία, 1 κουταλιά της σούπας σε κόκκινο κρασί, το πρωί, για 3 μέρες, μισή ώρα αργότερα ένας περίπατος, και μετά πρωινό, αλλά χωρίς γάλα. Το Schweden Bitter δεν πρέπει να λαμβάνεται πριν ή μετά από γάλα.
15. Τις τελευταίες 14 ημέρες της εγκυμοσύνης, μια κουταλιά της σούπας πρωί και βράδυ, προάγει την γέννα. Για την εύκολη αποβολή του ύστερου, χορηγείται ένα κουταλάκι του καφέ κάθε 2 ώρες, μέχρις ότου αποβληθεί το ύστερο ανώδυνα.
16. Αν μετά την γέννα το γάλα κοπεί και παρουσιαστεί φλεγμονή, υποχωρεί γρήγορα αν τοποθετήσουμε κομπρέσες στο στηθος.
17. Απαλλάσσει από τα σκουλήκια, ακόμα και από ταινία, παιδιά και ενήλικες. Η δόση που χορηγείται στα παιδιά είναι ανάλογη της ηλικίας τους. Ένα εμβαπτισμένο πανί τοποθετείται, επίσης, στον αφαλό και διατηρείται υγρό.
18. Θεραπεύει τα σπυριά των παιδιών. Δίνουμε στα παιδιά το Schweden Bitter, ανάλογα με την ηλικία τους, αραιωμένο με νερό. Όταν τα σπυριά αρχίζουν να μαραίνονται, τα υγραίνουμε συχνά με το Schweden Bitter και δε μένουν σημάδια.
19. Για τον ίκτερο (χρυσή), κάθε παράπονο θα εξαφανιστεί πολύ σύντομα, αν χορηγηθεί μια κουταλιά της σούπας τρεις φορές την ημέρα και τοποθετηθούν κομπρέσες στο πρησμένο συκώτι.
20. Ανοίγει όλες τις αιμορροΐδες, θεραπεύει τα νεφρά, απαλλάσσει το σώμα από όλα τα περιττά υγρά, απομακρύνει τη μελαγχολία και τη κατάθλιψη και βελτιώνει την όρεξη και την πέψη.
21. Οι αιμορροΐδες μικραίνουν και μαλακώνουν, αν υγραίνονται συχνά και αν λαμβάνεται εσωτερικά το Schweden Bitter, ιδιαίτερα πριν από τη κατάκλιση. Τοπικά, εφαρμόζεται ένα βαμβάκι εμποτισμένο. Βοηθά το αποκλεισμένο αίμα να κυκλοφορήσει και ανακουφίζει από το κάψιμο.
22. Αν κάποιος έχει λιποθυμήσει ανοίξτε, εν ανάγκη, το στόμα του, δώστε του μια κουταλιά Schweden Bitter και θα συνέλθει.
23. Αυτό το ελιξήριο σας απαλλάσσει από τους πόνους των σπασμών(κράμπες).
24. Για την φθίση, το παίρνετε καθημερινά, το πρωί με άδειο στομάχι, και συνεχίζετε τη θεραπεία για έξι εβδομάδες.
25. Άν η έμμηνη ρύση σταματήσει ή είναι υπερβολική, η γυναίκα παίρνει το ελιξήριο τρεις ημέρες και επαναλαμβάνει τη θεραπεία 20 φορές.
26. Αυτό το ελιξήριο θεραπεύει, επίσης, την λευκόρροια.
27. Αν κάποιος υποφέρει από κρίση επιληψίας, πρέπει να του χορηγηθεί το ελιξήριο επί τόπου και να συνεχίσει την θεραπεία, γιατί δυναμώνει τα νεύρα, όπως και το σώμα, και το απαλλάσσει από κάθε αρρώστια.
28. Θεραπεύει την χωλότητα και απαλλάσσει από ζαλάδες και αδιαθεσίες.
29. Θεραπεύει, επίσης, εξανθήματα και ερυσίπελας.
30. Αν κάποιος έχει πυρετό και είναι πολύ αδύναμος, του χορηγούμε μια κουταλιά της σούπας και ο ασθενής, αν δεν είναι υπερφορτωμένος με άλλα φάρμακα, θα συνέλθει σύντομα, ο σφυγμός θα επανέλθει και ο πυρετός, όσο υψηλός κι αν είναι, θα πέσει.
31. Το Schweden Bitter θεραπεύει επίσης τον καρκίνο, τα σημάδια της ευλογιάς, κρεατοελιές και σκασμένα χέρια. Αν η πληγή είναι παλαιά ή πυώδης ή κακοφορμισμένη, την πλένομε καλά με άσπρο κρασί και τοποθετούμε επάνω ένα πανί εμβαπτισμένο στο ελιξήριο.
32. Θεραπεύει χωρίς παρενέργειες, κάθε είδους πληγή, σκίσιμο ή χτύπημα, αν υγραίνονται συχνά με Schweden Bitter. Ένα κομμάτι πανί εμποτίζεται με το ελιξήριο και καλύπτει τη πληγή αμέσως. Παίρνει γρήγορα το πόνο, προλαμβάνει τις μελανιές ή τη σήψη. Θεραπεύει επίσης, πληγές από σφαίρα. Αν υπάρχουν τρύπες, ραντίζουμε τη πληγή με το ελιξήριο χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να την έχουμε καθαρίσει προηγουμένως. Με επανειλημμένες επιθέσεις εμποτισμένων πανιών, η θεραπεία επέρχεται σύντομα.
33. Απαλείφει τους ουλές, ακόμα και τις παλαιές, πληγές και κοψίματα, αν τις υγράνουμε τουλάχιστον 40 φορές με το ελιξήριο. Όλες οι πληγές κλείνουν και δεν αφήνουν σημάδια.
34. Θεραπεύει κάθε είδους συρίγγιο, ακόμα και αυτά που φαίνονται αθεράπευτα, όσο παλαιά κι αν είναι.
35. Θεραπεύει κάθε έγκαυμα και ζεμάτισμα, είτε αυτό προκλήθηκε από φωτιά είτε καυτό νερό ή λίπος, αν το υγραίνουμε συχνά. Δεν δημιουργούνται φουσκάλες και ακόμη και πυώδεις φουσκάλες θεραπεύονται.
36. Είναι αποτελεσματικό κατά των πρηξιμάτων και των μωλώπων, είτε προέρχονται από χτύπημα είτε από πτώση.
37. Αν κάποιος έχει χάσει την όρεξή του, το ελιξήριο αποκαθιστά την χαμένη γεύση.
38. Σε περίπτωση αναιμίας, επαναφέρει το χαμένο χρώμα, αν λαμβάνεται το πρωί για κάποιο χρονικό διάστημα. Καθαρίζει το αίμα, δημιουργεί νέο αίμα και προάγει τη κυκλοφορία.
39. Ρευματικοί πόνοι στα άκρα ανακουφίζονται, αν το ελιξήριο λαμβάνεται πρωί και βράδυ και εφαρμόζονται κομπρέσες στα πονεμένα μέλη.
40. Θεραπεύει κρυοπαγήματα στα χέρια ή τα πόδια, ακόμα και ανοιγμένα, αν εφαρμόζονται κομπρέσες όσο το δυνατόν συχνότερα, και ιδιαίτερα τη νύχτα.
41. Στους κάλους εφαρμόζουμε ένα εμποτισμένο μπαμπάκι και το διατηρούμε υγρό. Μετά από τρεις ημέρες, οι κάλοι πέφτουν μόνοι τους ή μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς πόνο.
42. Θεραπεύει επίσης δαγκώματα λυσσασμένων σκύλων ή άλλων ζώων, αν ληφθεί εσωτερικά, αφού θεραπεύει και καταστρέφει κάθε δηλητήριο. Ένα εμποτισμένο πανί εφαρμόζεται και στις πληγές.
43. Για τη πανώλη και άλλες μεταδοτικές ασθένειες, καλό είναι να χορηγείται επανειλημμένα, καθώς θεραπεύει τα πρηξίματα και εξανθήματα της πανώλης, ακόμη κι αν έχουν φτάσει στο λαιμό.
44. Όποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα, παίρνει μερικές σταγόνες πριν τη κατάκλιση. Για νευρικές αϋπνίες, ένα πανί εμποτισμένο με διάλυμα Schweden Bitter εφαρμόζεται στο μέρος της καρδιάς.
45. Ένας μεθυσμένος μπορεί να ξεμεθύσει πάραυτα με δυο κουταλιές της σούπας.
46. Όποιος παίρνει το Schweden Bitter πρωί και βράδυ, κάθε ημέρα, δεν χρειάζεται άλλο φάρμακο, αφού δυναμώνει το σώμα, τονώνει τα νεύρα και το αίμα, απομακρύνει το τρέμουλο χεριών και ποδιών. Με λίγα λόγια απομακρύνει κάθε αρρώστια. Το σώμα μένει εύκαμπτο, το πρόσωπο νέο και ωραίο.

Προσοχή: όλες οι προαναφερόμενες ποσότητες Schweden Bitter πρέπει να λαμβάνονται αραιωμένες σε τσάι βοτάνων ή νερό.

Η θαυμαστή θεραπευτική δύναμη αυτού του ελιξηρίου φαίνεται στο ανωτέρω κείμενο του 'παλαιού χειρόγραφου'. Μπορεί κάποιος να πει, και πολύ σωστά, ότι το Schweden Bitter είναι ευεργετικό για όλες τις ασθένειες ή, τουλάχιστον, ότι είναι αποτελεσματικό ως βάση κάθε θεραπείας.




ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
Εσωτερική λήψη: Προληπτικά, σύμφωνα με το 'παλαιό χειρόγραφο', παίρνουμε κάθε πρωί και βράδυ, 1 κουταλάκι του τσαγιού αραιωμένο σε νερό. Για αδιαθεσία οποιουδήποτε είδους, μπορούμε να πάρουμε 3 κουταλιές της σούπας αραιωμένες με νερό. Για σοβαρές παθήσεις, παίρνουμε 2 έως 3 κουταλιές της σούπας ως εξής: 1 κουταλιά της σούπας αραιωμένη σε μισό φλιτζάνι ρόφημα βοτάνων (125 ml), το μισό από αυτό λαμβάνεται μισή ώρα πρίν και το άλλο μισό μισή ώρα μετά από κάθε γεύμα. Μή πίνετε γάλα και αποφεύγετε τα φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα τουλάχιστον μισή ώρα πρίν και μετά την εσωτερική λήψη του Schweden Bitter.
Επιθέματα (κομπρέσες): Ανάλογα με την περιοχή, ένα κομμάτι βαμβάκι ή μια γάζα εμποτίζεται με Schweden Bitter και εφαρμόζεται στην πάσχουσα περιοχή, η οποία έχει προηγουμένως καλυφθεί καλά με ζωϊκό λίπος ή αλοιφή καλέντουλας. Ένα κάπως μεγαλύτερο κομμάτι πλαστικής μεμβράνης τοποθετείται από πάνω, για να μη λερωθούν τα ρούχα. Κατόπιν τυλίγουμε με ένα κομμάτι ύφασμα ή χρησιμοποιούμε ένα επίδεσμο.
Η κομπρέσα μπορεί να μείνει στην περιοχή, αναλόγως της ασθενείας, 2 έως 4 ώρες. Αν είναι ανεκτή, η κομπρέσα μπορεί να παραμείνει όλη τη νύχτα. Όταν αφαιρεθεί, πουδράρουμε το δέρμα με ταλκ. Αν, παρ' όλα αυτά, άτομα με ευαίσθητο δέρμα, παρουσιάσουν ερεθισμό, οι κομπρέσες πρέπει να χρησιμοποιηθούν για μικρότερο χρονικό διάστημα ή να παραλειφθούν για λίγο. Άτομα αλλεργικά στο πλαστικό να μή το χρησιμοποιήσουν. Ποτέ μή ξεχνάτε να λιπαίνετε το δέρμα προηγουμένως. Αν παρουσιαστεί φαγούρα, χρησιμοποιείστε αλοιφή καλέντουλας.


Απόσπασμα από το βιβλίο της Μαρία Τρέμπεν "Υγεία από το Φαρμακείο του Θεού", εκδόσεις Κέδρος.


Οι πληροφορίες που περιέχονται στο ανωτέρω κείμενο προέρχονται από το βιβλίο της Μαρία Τρέμπεν, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού ή άλλου ειδικού της υγείας.
περισσότερα εδώ

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ωμέγα λιπαρά οξέα: Ένας μεγάλος σύμμαχος για την υγεία μας Omega-3 fatty acids




(scroll down for English)
Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος για μια σχετικά νέα, αλλά πολλά υποσχόμενη κατηγορία λιπαρών οξέων, τα λεγόμενα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Πολλά έχουν ακουστεί στα περιοδικά, στις εφημερίδες και στην τηλεόραση για τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και πολλές είναι οι έρευνες που μπορεί να βρει κανείς για αυτά στη βιβλιογραφία. Επιπροσθέτως, μέσα στα τελευταία 8 χρόνια τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα αξιοποιήθηκαν από τις βιομηχανίες υγιεινών προϊόντων και τις φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά και από τη βιομηχανία τροφίμων για τον εμπλουτισμό προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως το ψωμί και το γάλα.
Τι είναι όμως τελικά τα ωμέγα 3 και κατά πόσο αξίζει να ασχολούμαστε τόσο πολύ μαζί τους; Είναι όντως ωφέλιμα για τον οργανισμό μας και αν ναι πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε σωστά για να προάγουμε την καλή υγεία μας;
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να παράγει το σώμα μας, άρα πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από την καθημερινή μας διατροφή. Τα τρία είδη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που είναι γνωστά είναι το άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA) το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το άλφα λινολεϊκό οξύ βρίσκεται στον λιναρόσπορο καθώς και στο φυτοπλαγκτόν και τα φύκη. Τα άλλα δύο είδη λιπαρών οξέων (το εικοσαπεντανοϊκό οξύ και το δεκαεξανοϊκό οξύ) είναι ιχθυέλαια και τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο φρέσκος τόνος και οι σαρδέλες. Όταν προσλαμβάνουμε άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA) από τη διατροφή μας, αυτό μετατρέπεται σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία είναι πιο εύκολα για χρήση από τον οργανισμό μας.
Είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο είναι η σωστή αναλογία πρόσληψης των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, μια άλλη απαραίτητη για τον οργανισμό κατηγορία λιπαρών οξέων που την προσλαμβάνουμε κυρίως από σπορέλαια, όπως το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο και το φυστικέλαιο. Αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία σε ένα από τα ωμέγα-6, λιπαρά οξέα, το Γάμμα Λινολεϊκό Οξύ, (GLA), που βρίσκεται κυρίως στο λάδι οινοθήρα (Evening Primose Oil ή EPO) και στο λάδι μπουράντζας (Borage Oil).
Πράγματι, το GLA, έχει αντιφλεγμονικές, αντιαρθριτικές, αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες, ενώ είναι πολύ σημαντικό για την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς και για την υγεία και εμφάνιση των νυχιών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή που ευνοεί την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ελαίων, ξηρών καρπών και οσπρίων και τη μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, συνδέεται με την σωστή αναλογία πρόσληψης ωμέγα 3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα. Η σωστή αναλογία πρόσληψης (που είναι 1-4 φορές περισσότερα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα σε σχέση με τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα) έχει καρδιοπροστατευτική και αντιθρομβωτική δράση.
Επιπροσθέτως, είναι πλέον γεγονός ότι η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, είτε μέσω κατανάλωσης 3 μερίδων λιπαρών ψαριών (σολομός, σαρδέλες, ρέγκα ή φρέσκος τόνος) εβδομαδιαίως ή με πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα οδηγεί μακροπρόθεσμα σε μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
Υπάρχουν ερευνητικές ενδείξεις ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν αντιυπερτασική δράση και μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κινδύνου θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 50% αν καταναλώνονται σε ποσότητα 1500mg εβδομαδιαίως. Τα άτομα που πάσχουν από ζαχαρώδη διαβήτη μπορούν και αυτά να επωφεληθούν από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση τους συντελεί στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και την αύξηση των επιπέδων της καλής (HDL) χοληστερίνης.
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την ωφέλιμη δράση των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στους πόνους που οφείλονται στην οστεοαρθρίτιδα, λόγω της συμβολής τους στη μείωση της φλεγμονής στην περιοχή της άρθρωσης. Ακόμα υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα συντελούν στην αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στα οστά και κατά συνέπεια συντελούν στην προφύλαξη της πυκνότητας των οστών και την μείωση του κινδύνου παρουσίας οστεοπόρωσης.
Έρευνες σε άτομα με διπολική κατάθλιψη και σχιζοφρένια έδειξαν μείωση των συμπτωμάτων και της δοσολογίας των ψυχοφαρμάκων μετά από χρήση συμπληρωμάτων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, παρόλα αυτά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να προσδιορίσουμε τη δοσολογία των ωμέγα 3 που ενδείκνυται για το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Ακόμα η επικουρική δράση των ωμέγα 3 για την ίαση των εγκαυμάτων, τη μείωση της φωτοευαισθησίας από τις ακτίνες UV και τη θεραπεία κατά της ψωρίασης είναι πλέον ευρέως γνωστή, ενώ η προστατευτική τους δράση για ορισμένες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του στήθους και του λεπτού εντέρου βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε σε ένα λιπαρό οξύ, το ελαϊκό οξύ (ωμέγα -9), το οποίο, μαζί με τα αντιοξειδωτικά του παρθένου ελαιόλαδου, έχει ευεργετικότατη επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, ιδίως του ορθού και του παχέος εντέρου, του στήθος, του προστάτη του παγκρέατος και του ενδομητρίου.
Συμπερασματικά, τα οφέλη των ωμέγα λιπαρών οξέων, ιδίως των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι πολλαπλά, για αυτό καλό θα ήταν να τα εντάξουμε στη διατροφή μας, είτε με την πρόσληψη τους από τις τροφές, είτε με τη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων.



Omega-3 fatty acids are considered essential fatty acids: They are necessary for human health but the body can' t make them -- you have to get them through food. Omega-3 fatty acids can be found in fish, such as salmon, tuna, and halibut, other seafood including algae and krill, some plants, and nut oils. Also known as polyunsaturated fatty acids (PUFAs), omega-3 fatty acids play a crucial role in brain function as well as normal growth and development. They have also become popular because they may reduce the risk of heart disease. The American Heart Association recommends eating fish (particularly fatty fish such as mackerel, lake trout, herring, sardines, albacore tuna, and salmon) at least 2 times a week.
Research shows that omega-3 fatty acids reduce inflammation and may help lower risk of chronic diseases such as heart disease, cancer, and arthritis. Omega-3 fatty acids are highly concentrated in the brain and appear to be important for cognitive (brain memory and performance) and behavioral function. In fact, infants who do not get enough omega-3 fatty acids from their mothers during pregnancy are at risk for developing vision and nerve problems. Symptoms of omega-3 fatty acid deficiency include fatigue, poor memory, dry skin, heart problems, mood swings or depression, and poor circulation.
It is important to have a balance of omega-3 and omega-6 (another essential fatty acid) in the diet. Omega-3 fatty acids help reduce inflammation, and most omega-6 fatty acids tend to promote inflammation. The typical American diet tends to contain 14 - 25 times more omega-6 fatty acids than omega-3 fatty acids.
The Mediterranean diet, on the other hand, has a healthier balance between omega-3 and omega-6 fatty acids. Many studies have shown that people who follow this diet are less likely to develop heart disease. The Mediterranean diet does not include much meat (which is high in omega-6 fatty acids) and emphasizes foods rich in omega-3 fatty acids, including whole grains, fresh fruits and vegetables, fish, olive oil, garlic, as well as moderate wine consumption.
Uses:
Clinical evidence is strongest for heart disease and problems that contribute to heart disease, but omega-3 fatty acids may also be used for:
High cholesterol
People who follow a Mediterranean-style diet tend to have higher HDL or “good” cholesterol levels, which help promote heart health. Inuit Eskimos, who get high amounts of omega-3 fatty acids from eating fatty fish, also tend to have increased HDL cholesterol and decreased triglycerides (fats in the blood). Several studies have shown that fish oil supplements reduce triglyceride levels. Finally, walnuts (which are rich in alpha linolenic acid or LNA, a type of omega-3 fatty acid) have been reported to lower total cholesterol and triglycerides in people with high cholesterol levels.
High blood pressure
Several clinical studies suggest that diets or fish oil supplements rich in omega-3 fatty acids lower blood pressure in people with hypertension. An analysis of 17 clinical studies using fish oil supplements found that taking 3 or more grams of fish oil daily may reduce blood pressure in people with untreated hypertension.
Heart disease
One of the best ways to help prevent heart disease is to eat a diet low in saturated fat and to eat foods that are rich in monounsaturated and polyunsaturated fats (including omega-3 fatty acids). Clinical evidence suggests that EPA and DHA (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid, the two omega-3 fatty acids found in fish oil) help reduce risk factors for heart disease, including high cholesterol and high blood pressure. Fish oil has been shown to lower levels of triglycerides (fats in the blood), and to lower risk of death, heart attack, stroke, and abnormal heart rhythms in people who have already had a heart attack. Fish oil also appears to help prevent and treat atherosclerosis (hardening of the arteries) by slowing the development of plaque and blood clots, which can clog arteries.
Large population studies suggest that getting omega-3 fatty acids in the diet, primarily from fish, helps protect against stroke caused by plaque buildup and blood clots in the arteries that lead to the brain. Eating at least 2 servings of fish per week can reduce the risk of stroke by as much as 50%. However, high doses of fish oil and omega-3 fatty acids may increase the risk of bleeding. People who eat more than 3 grams of omega-3 fatty acids per day (equivalent to 3 servings of fish per day) may have higher risk for hemorrhagic stroke, a potentially fatal type of stroke in which an artery in the brain leaks or ruptures.
Diabetes
People with diabetes often have high triglyceride and low HDL levels. Omega-3 fatty acids from fish oil can help lower triglycerides and apoproteins (markers of diabetes), and raise HDL, so eating foods or taking fish oil supplements may help people with diabetes. Another type of omega-3 fatty acid, ALA (from flaxseed, for example) may not have the same benefit as fish oil. Some people with diabetes can' t efficiently convert LNA to a form of omega-3 fatty acids that the body can use. Also, some people with type 2 diabetes may have slight increases in fasting blood sugar when taking fish oil, so talk to your doctor to see if fish oil is right for you.


Rheumatoid arthritis
Most clinical studies examining omega-3 fatty acid supplements for arthritis have focused on rheumatoid arthritis (RA), an autoimmune disease that causes inflammation in the joints. A number of small studies have found that fish oil helps reduce symptoms of RA, including joint pain and morning stiffness. One study suggests that people with RA who take fish oil may be able to lower their dose of non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs). However, unlike prescription medications, fish oil does not appear to slow progression of RA, only to treat the symptoms. Joint damage still occurs.
Laboratory studies suggest that diets rich in omega-3 fatty acids (and low in the inflammatory omega-6 fatty acids) may help people with osteoarthritis, although more study is needed. New Zealand green lipped mussel (Perna canaliculus), another potential source of omega-3 fatty acids, has been reported to reduce joint stiffness and pain, increase grip strength, and improve walking pace in a small group of people with osteoarthritis. For some people, symptoms got worse before they improved.
An analysis of 17 randomized, controlled clinical trials looked at the pain relieving effects of omega-3 fatty acid supplements in people with RA or joint pain caused by inflammatory bowel disease (IBS) and painful menstruation (dysmenorrhea). The results suggest that omega-3 fatty acids, along with conventional therapies such as NSAIDs, may help relieve joint pain associated with these conditions.
Systemic lupus erythematosus (SLE)
Several small studies suggest that EPA and fish oil may help reduce symptoms of lupus, an autoimmune condition characterized by fatigue and joint pain. However, two small studies found fish oil had no effect on lupus nephritis (kidney disease caused by lupus, a frequent complication of the disease).
Osteoporosis
Some studies suggest that omega-3 fatty acids may help increase levels of calcium in the body and improve bone strength, although not all results were positive. Some studies also suggest that people who don' t get enough of some essential fatty acids (particularly EPA and gamma-linolenic acid [GLA], an omega-6 fatty acid) are more likely to have bone loss than those with normal levels of these fatty acids. In a study of women over 65 with osteoporosis, those who took EPA and GLA supplements had less bone loss over 3 years than those who took placebo. Many of these women also experienced an increase in bone density.
Depression
Studies have found mixed results as to whether taking omega-3 fatty acids can help depression symptoms. Several studies have found that people who took omega-3 fatty acids in addition to prescription antidepressants had a greater improvement in symptoms than those who took antidepressants alone. However, other studies have found no benefit.
Studies are also mixed on whether omega-3 fatty acids alone have any effect on depression. Depression is a serious illness and you should not try to treat it on your own. See a doctor for help.
Bipolar disorder
In a clinical study of 30 people with bipolar disorder, those who took fish oil in addition to standard prescription treatments for bipolar disorder for 4 months experienced fewer mood swings and relapse than those who received placebo. But another 4-month long clinical study treating people with bipolar depression and rapid cycling bipolar disorder did not find that EPA helped reduce symptoms.
Schizophrenia
Preliminary clinical evidence suggests that people with schizophrenia may have an improvement in symptoms when given omega-3 fatty acids. However, a recent well-designed study concluded that EPA supplements are no better than placebo in improving symptoms of this condition.
Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD)
Children with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) may have low levels of certain essential fatty acids (including EPA and DHA). In a clinical study of nearly 100 boys, those with lower levels of omega-3 fatty acids had more learning and behavioral problems (such as temper tantrums and sleep disturbances) than boys with normal omega-3 fatty acid levels.
However, studies examining whether omega-3 fatty acids help improve symptoms of ADHD have found mixed results. A few studies have found that omega-3 fatty acids helped improve behavioral symptoms, but most were not well designed. One study that looked at DHA in addition to stimulant therapy (standard therapy for ADHD) found no effect. More research is needed, but eating foods that are high in omega-3 fatty acids is a reasonable approach for someone with ADHD.
Skin disorders
In one clinical study, 13 people with sun sensitivity known as photo dermatitis showed less sensitivity to UV rays after taking fish oil supplements. However, topical sunscreens are much better at protecting the skin from damaging effects of the sun than omega-3 fatty acids. In another study of 40 people with psoriasis, those who took EPA with their prescription medications did better than those treated with the medications alone. However, a larger study of people with psoriasis found no benefit from fish oil.
Inflammatory bowel disease (IBD)
Results are mixed as to whether omega-3 fatty acids can help reduce symptoms of Crohn' s disease and ulcerative colitis, the two types of IBD. Some studies suggest that omega-3 fatty acids may help when added to medication, such as sulfasalazine (a standard medication for IBD). Others find no effect. More studies are needed. Fish oil supplements can cause side effects that are similar to symptoms of IBD (such as flatulence, belching, bloating, and diarrhea).
Asthma
Studies examining omega-3 fatty acids for asthma are mixed. In one small, well-designed clinical study of 29 children with asthma, those who took fish oil supplements rich in EPA and DHA for 10 months reduced their symptoms compared to children who took placebo. However, most studies have shown no effect.
Macular Degeneration
A questionnaire given to more than 3,000 people over the age of 49 found that those who ate more fish were less likely to have macular degeneration (a serious age-related eye condition that can progress to blindness) than those who ate less fish. Similarly, a clinical study comparing 350 people with macular degeneration to 500 without the eye disease found that those with a healthy dietary balance of omega-3 and omega-6 fatty acids and more fish in their diets were less likely to have macular degeneration.
Menstrual pain
In one study of 42 women, they had less menstrual pain when they took fish oil supplements than when they took placebo.
Colon cancer
Eating foods rich in omega-3 fatty acids seems to reduce the risk of colorectal cancer. For example, Eskimos, who tend to have a high-fat diet but eat significant amounts of fish rich in omega-3 fatty acids, have a low rate of colorectal cancer. Animal studies and laboratory studies have found that omega-3 fatty acids prevent worsening of colon cancer. Preliminary studies suggest that taking fish oil daily may help slow the progression of colon cancer in people with early stages of the disease. If you have colorectal cancer, ask your doctor before taking any supplements.
Breast cancer
Although not all experts agree, women who eat foods rich in omega-3 fatty acids over many years may be less likely to develop breast cancer. More research is needed to understand the effect that omega-3 fatty acids may have on the prevention of breast cancer.
Prostate cancer
Population based studies of groups of men suggest that a low-fat diet including omega-3 fatty acids from fish or fish oil help prevent the development of prostate cancer.
Dietary Sources:
Fish, plant, and nut oils are the primary dietary source of omega-3 fatty acids. Eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) are found in cold-water fish such as salmon, mackerel, halibut, sardines, tuna, and herring. ALA is found in flaxseeds, flaxseed oil, canola (rapeseed) oil, soybeans, soybean oil, pumpkin seeds, pumpkin seed oil, purslane, perilla seed oil, walnuts, and walnut oil. Other sources of omega-3 fatty acids include sea life such as krill and algae.
Available Forms:
Both EPA and DHA can be taken in the form of fish oil capsules. Flaxseed, flaxseed oil, fish and krill oils should be kept refrigerated. Whole flaxseeds must be ground within 24 hours of use, so the ingredients stay active. Flaxseeds are also available in ground form in a special mylar package so that the components in the flaxseeds stay active.
Be sure to buy omega-3 fatty acid supplements made by established companies who certify that their products are free of heavy metals such as mercury, lead, and cadmium.
How to Take It:
Dosing for fish oil supplements should be based on the amount of EPA and DHA, not on the total amount of fish oil. Supplements vary in the amounts and ratios of EPA and DHA. A common amount of omega-3 fatty acids in fish oil capsules is 0.18 grams (180 mg) of EPA and 0.12 grams (120 mg) of DHA. Five grams of fish oil contains approximately 0.17 - 0.56 grams (170 -560 mg) of EPA and 0.072 - 0.31 grams (72 - 310 mg) of DHA. Different types of fish contain variable amounts of omega-3 fatty acids, and different types of nuts or oil contain variable amounts of LNA. Fish oils contain approximately 9 calories per gram of oil.
Children (18 years and younger)
There is no established dose for children. Omega-3 fatty acids are used in some infant formulas. Fish oil capsules should not be used in children except under the direction of a health care provider. Children should avoid eating fish that may be high in mercury, such as shark, swordfish, king mackerel, and tilefish.
Adults
Do not take more than 3 grams daily of omega-3 fatty acids from capsules without the supervision of a health care provider, due to an increased risk of bleeding.
• For healthy adults with no history of heart disease: The American Heart Association recommends eating fish at least 2 times per week.
• For adults with coronary heart disease: The American Heart Association recommends an omega-3 fatty acid supplement (as fish oils), 1 gram daily of EPA and DHA. It may take 2 - 3 weeks for benefits of fish oil supplements to be seen.
• For adults with high cholesterol levels: The American Heart Association recommends an omega-3 fatty acid supplement (as fish oils), 2 - 4 grams daily of EPA and DHA. It may take 2 - 3 weeks for benefits of fish oil supplements to be seen.
Precautions:
Because of the potential for side effects and interactions with medications, dietary supplements should be taken only under the supervision of a knowledgeable health care provider.
Omega-3 fatty acids should be used cautiously by people who bruise easily, have a bleeding disorder, or take blood-thinning medications including warfarin (Coumadin) or clopidogrel (Plavix). High doses of omega-3 fatty acids may increase the risk of bleeding.
Fish oil can cause gas, bloating, belching, and diarrhea. Time-release preparations may reduce these side effects, however.
People with either diabetes or schizophrenia may lack the ability to convert alpha-linolenic acid (LNA) to eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), the forms more readily used in the body. People with these conditions should be sure to get enough EPA and DHA from their diets. Also, people with type 2 diabetes may experience increases in fasting blood sugar levels while taking fish oil supplements. If you have type 2 diabetes, use fish oil supplements only under the supervision of a health care provider.
Although studies suggest that eating fish (which includes the omega-3 fatty acids EPA and DHA) may reduce the risk of macular degeneration, a recent study including 2 large groups of men and women found that diets rich in LNA may increase the risk of this disease. Until more information becomes available, people with macular degeneration should get omega-3 fatty acids from sources of EPA and DHA, rather than LNA.
Fish and fish oil may protect against prostate cancer, but LNA may be associated with increased risk of prostate cancer in men. More research in this area is needed.
Some fish may contain potentially harmful contaminants, such as heavy metals (including mercury), dioxins, and polychlorinated biphenyls (PCBs). For sport-caught fish, the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) recommends that pregnant or nursing women eat no more than a single 6-ounce meal per week, and young children less than 2 ounces per week. For farm-raised, imported, or marine fish, the U.S. Food and Drug Administration recommends that pregnant or nursing women and young children avoid eating types with higher levels of mercury (such as mackerel, shark, swordfish, or tilefish), and eat up to 12 ounces per week of other fish types.
Buy fish oil from a reputable source that tests to make sure there is no mercury or pesticide residues in its products.
Possible Interactions:
If you are currently being treated with any of the following medications, you should not use omega-3 fatty acid supplements, including eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), and alpha-linolenic acid (LNA), without first talking to your health care provider.
Blood-thinning medications -- Omega-3 fatty acids may increase the effects of blood thinning medications, including aspirin, warfarin (Coumadin), and clopedigrel (Plavix). Taking aspirin and omega-3 fatty acids may be helpful in some circumstances (such as in heart disease), but they should only be taken together under the supervision of a health care provider.
Diabetes medications -- Taking omega-3 fatty acid supplements may increase fasting blood sugar levels. Use with caution if taking medications to lower blood sugar, such as glipizide (Glucotrol and Glucotrol XL), glyburide (Micronase or Diabeta), glucophage (Metformin), or insulin. Your doctor may need to increase your medication dose. These drugs include:
• Glipizide (Glucotrol and Glucotrol XL)
• Glyburide (Micronase or Diabeta)
• Metformin (Glucophage)
• Insulin
Cyclosporine -- Cyclosporine is a medication given to people with organ transplants. Taking omega-3 fatty acids during cyclosporine (Sandimmune) therapy may reduce toxic side effects, such as high blood pressure and kidney damage, associated with this medication.
Etretinate and topical steroids -- Adding omega-3 fatty acids (specifically EPA) to the drug therapy etretinate (Tegison) and topical corticosteroids may improve symptoms of psoriasis.
Cholesterol-lowering medications -- Following dietary guidelines, including increasing the amount of omega-3 fatty acids in your diet and reducing the omega-6 to omega-3 ratio, may help a group of cholesterol lowering medications known as statins to work more effectively. These medications include:
• Atorvastatin (Liptor)
• Lovastatin (Mevacor)
• Simvastatin (Zocor)
Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) -- In an animal study, treatment with omega-3 fatty acids reduced the risk of ulcers from nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs). NSAIDs include ibuprofen (Motrin or Advil) and naproxen (Aleve or Naprosyn). More research is needed to see whether omega-3 fatty acids would have the same effects in people.